Sociaal begeleider voor het open centrum te Zaventem DVZ (m/v/x)
Jobinhoud
In het open centrum leven onze bewoners samen in een multiculturele groep. Binnen deze context creëer je een gestructureerde omgeving en bouw je mee aan een fijne leefgroep waarin elke bewoner zich thuis voelt.
Je onthaalt nieuwe bewoners en voert een intakegesprek zodat ze zich vlot kunnen integreren in de groep.
Jij bent de steun en toeverlaat van onze bewoners. Je waakt erover dat iedereen elkaars eigenheid respecteert.
Je zorgt voor een vertrouwde omgeving en bouwt een vertrouwensbasis op, ten einde bij te dragen aan het algemeen welbevinden en aan de preventie van psychosociale problemen.
Je biedt de centrumbewoners op een systematische manier een praktische sociale begeleiding met bijzondere aandacht voor de specifieke noden van de doelgroep. Je werkt persoonlijke ontwikkelingsplannen uit in multidisciplinair overleg.
Je zorgt voor methodische ondersteuning, zodat zij in staat zijn op een zelfredzame manier te kunnen functioneren binnen en buiten het centrum. Je geeft uitleg over hun rechten en plichten, je ondersteunt hen in dagelijkse activiteiten en verplichtingen en volgt hun persoonlijke hygiëne en welzijn op.
Jij brengt structuur in het dagelijkse leven van de bewoners door nuttige activiteiten en ontspanningsmomenten aan te bieden. Je volgt de activiteiten in de gemeenschappelijke bewonersruimten op en organiseert occasioneel ook workshops en uitstappen.
Je bent continue aanwezig tussen de bewoners. Je hebt oog voor de sfeer in de groep en speelt vlot in op eventuele spanningen. Je maakt problemen binnen de groep bespreekbaar en volgt deze verder op.
Je werkt nauw samen met de polyvalente centrumassistenten, de verpleegkundigen, ... Als één team zorgen jullie voor de sociale, mentale en lichamelijke gezondheid en veiligheid van de bewoners.
Deze functie houdt een rechtstreeks en zichtbaar contact met het publiek in. In dit geval vereist de regelgeving (artikels 7 en 8 van het Koninklijk Besluit van 2 oktober 1937) dat het personeelslid geen enkel zichtbaar teken van religieuze, filosofische, politieke of vakbondsovertuigingen draagt om de openbare dienst op een neutrale manier te vertegenwoordigen tijdens deze contacten.
Voor deze functie is het noodzakelijk om enkele VERPLICHTE opleidingen te volgen nadat men in dienst treedt, namelijk: evacuatieprocedures en brandbestrijding.
Opgelet! Deze functie houdt ook avond- en weekendprestaties in (volgens een beurtrol).
Heb je vragen over de jobinhoud?
Je vindt onze contactgegevens in de rubriek "meer info - contactpersonen".
Werkgever
Er zijn 2 vacante plaatsen bij het Open Centrum Zaventem van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) van de FOD Binnenlandse Zaken.
Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) beheert de migratiestromen in samenwerking met verschillende partners, zoals o.a. het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen en de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen, politie, Justitie, enz.
Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) staat in voor de uitvoering van de wet van 15 december 1980 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen.
DVZ stimuleert daarenboven de vrijwillige terugkeer en verzekert de verwijdering van personen in onrechtmatig verblijf.
De gesloten centra van DVZ hebben binnen het kader van het vreemdelingenbeleid als specifieke opdracht vreemdelingen vast te houden met het oog op hun eventuele verwijdering.
In afwachting van een verwijdering, verlenen de centra aan de bewoners opvang, psychologische, medische en sociale begeleiding met respect voor de fundamentele menselijke waarden zoals veiligheid, privacy, gezondheid, religieuze beleving en persoonlijke ontwikkeling. De centra vormen hiermee een belangrijk gegeven in de strijd tegen de illegale immigratie.
Het Open Centrum Zaventem is sinds augustus 2022 operationeel. Dit centrum vangt uitsluitend verzoekers om internationale bescherming op waarvoor Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) heeft vastgesteld dat ze een voorgaand verzoek om internationale bescherming in een andere Europese lidstaat hebben ingediend.
Het Opvangcentrum Zaventem functioneert als een open centrum met oog op terugkeer. De bewoners verblijven gedurende hun Dublinprocedure in het centrum. In afwachting van de beslissing die door DVZ wordt genomen, hebben bewoners onder voorwaarden de mogelijkheid zich vrij buiten het centrum te verplaatsen.
Sinds juli 2024 valt het beheer van het centrum volledig onder de verantwoordelijkheid van Dienst Vreemdelingenzaken. DVZ staat in voor het opstarten van de dossiers met oog op terugkeer. De ondersteunende functie die Fedasil eerder vervulde, met betrekking tot logistiek en opvang binnen het kader van de opvangwet van 12 januari 2007, wordt overgenomen door DVZ.
Daarom zijn we op zoek naar verscheidene profielen om de kwaliteitsvolle opvang van de verzoekers om Internationale Bescherming te kunnen garanderen.
Deze personeelsleden hebben zeer diverse profielen en staan in voor de goede werking van een centrum: opvoeders, onthaalmedewerkers, verpleegkundigen, begeleiders…. Een opvangcentrum voorziet immers niet alleen in de dagelijkse basisbehoeften (zoals onderdak, voedsel en kledij), verzoekers om internationale bescherming krijgen ook sociale, juridische en medische bijstand. Bovendien organiseert het centrum verschillende activiteiten en opleidingen zodat de bewoners hun tijd nuttig kunnen besteden.
Momenteel werken ongeveer 1000 personeelsleden voor de centrale diensten te Brussel en nog eens een 1000-tal personeelsleden zijn tewerkgesteld bij de gesloten centra te Brugge, Steenokkerzeel, Merksplas, Holsbeek en Vottem en het Opvangcentrum te Zaventem.
Meer informatie hierover en de wettelijke regelingen die hierop van toepassing zijn, vind je op de website van Dienst Vreemdelingenzaken (Immigration Office | IBZ). Bekijk ook het filmpje van DVZ.
Veiligheid, crisisbeheer, brand- en inbraakpreventie, beheer van het Rijksregister, organiseren van verkiezingen, uitreiken van identiteitskaarten, beheren van migratiestromen,… FOD Binnenlandse Zaken doet het allemaal en nog veel meer.
Uw veiligheid, ons beroep. Als FOD Binnenlandse Zaken creëren wij een veilige samenleving waar burgers initiatief durven nemen en verbinding zoeken met elkaar. Ook op de werkvloer streven wij naar een open organisatiecultuur waar jij als collega de ruimte krijgt om mee te denken of mee te beslissen, maar zeker ook om mee te doen.
Onze FOD telt meer dan zesduizend medewerkers verdeeld over zes algemene directies (Civiele Veiligheid, Nationaal Crisiscentrum, Dienst Vreemdelingenzaken, Veiligheid & Preventie, Digitale Innovatie & Oplossingen en Identiteit & Burgerzaken), de overkoepelende stafdirecties, coördinatie- & ondersteuningsdiensten en de vier onafhankelijke diensten (Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen, de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen, de Vaste Commissie voor Taaltoezicht en de Federale diensten van de Gouverneurs).
Procedure
In het kort:
- We screenen jouw diploma
- Je legt een test op computer af bij FOD BOSA in Brussel.
Opgelet! Als er weinig kandidaten zijn, zal deze stap niet georganiseerd worden. - Je legt een interview af met een gevalstudie bij de kantoren van de Dienst Vreemdelingenzaken
Een volledige beschrijving van de procedure kan je terugvinden in de volledige functiebeschrijving.
Solliciteren
Solliciteren? Vul je online-cv in en raadpleeg het volledige vacaturebericht om over alle nodige informatie te beschikken en je zo goed mogelijk voor te bereiden.
Aanbod
Contract en graad
Je wordt aangeworven via een contract van onbepaalde duur als technisch assistent (niveau C) met de bijhorende weddeschaal C1.
Loon
Minimum aanvangswedde: € 29.699,91 (bruto jaarsalaris, reeds aangepast aan de huidige index, reglementaire toelagen niet inbegrepen).
Via de salarissimulator kan je je bruto- en nettoloon berekenen door een aantal vragen te beantwoorden.
Premies
- Toelage voor werk in opeenvolgende ploegen (cfr. art. 51-53 KB 17/07/2017).
Voordelen
- Goede balans tussen werk en privé
- werken in eigen streek.
- je wordt tewerkgesteld in shiften (premies en meer vrije tijd)
- mogelijkheid om eventuele overuren in recup op te nemen
- 26 dagen verlof + 13 feestdagen
- gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer
- Talrijke ontwikkelingsmogelijkheden
- uitgebreid opleidings- en leeraanbod (te volgen tijdens de werkuren)
- uitgebreide loopbaankansen
- Financiële voordelen
- voordelige hospitalisatieverzekering
- aanvullend pensioenplan (tweede pijler)
- gratis woon-werkverkeer met het openbaar vervoer
- mogelijkheid om maaltijdcheques te krijgen
- mogelijkheid om een fietsvergoeding te krijgen
- voordelen en interessante aanbiedingen via Benefits@Work
- allerlei sociale voordelen
- gratis lunch in het centrum
Ontdek alle informatie (extra premies en toelagen, ...) en voordelen over werken bij de federale overheid op de website van BOSA.
Qui contacter ?
Over de jobinhoud
-
selRecSelecties en RekruteringAlgemene directie dienst vreemdelingenzaken02/488.97.05